ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ -ΕΕ

ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αθήνα 17 Φλεβάρη 2022

                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κρίση των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας αντανακλά γενικότερες αντιπαραθέσεις συγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, οι οποίες εκφράζονται, στις σημερινές συνθήκες, με την συνεχή επιχείρηση του ΝΑΤΟ για στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, ταυτόχρονα με την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν στην ΕΕ τις δικές τους επιλογές, όσον  αφορά στην πολιτική της για προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών και ειδικά φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για τον έλεγχο των πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας οδήγησε στο «παρά πέντε» μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο πρώην σοβιετικές χώρες και στους λαούς τους, που στα χρόνια του σοσιαλισμού έζησαν αδερφικά στη βάση των ενιαίων κοινών εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Σύγκρουση που θα παρέσυρε όλη την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μια περιπέτεια αγνώστου βαθμού επιπτώσεων με θυσίες ανθρώπινων ζωών και καταστροφές υποδομών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνέχισε, επαύξησε και επικύρωσε την πολιτική των στρατηγικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία- που με ένταση και μέγιστη προθυμία υπηρέτησε και σε πολλά σημεία της πρωτοστάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- για παραχώρηση νέων βάσεων και αγορές πανάκριβων εξοπλισμών, αλλά και της ενεργότερης και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό της περικύκλωσης της Ρωσίας, αλλά και σε άλλους στόχους του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού (αξιοποίηση βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποστολή συστοιχίας PATRIOT στη Σαουδική Αραβία, συμμετοχή σε αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.α., αλλά και στη Νορβηγία, στενά του Ορμούζ ). Στα ίδια πλαίσια η θέση της στο «Ουκρανικό» ταυτίστηκε με εκείνη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή της σε πιθανές στρατιωτικές και άλλες (πχ οικονομικές κυρώσεις) επιχειρήσεις ενάντια στη Ρωσία ήταν δηλωμένη.

Ταυτόχρονα προχώρησε στην υλοποίηση στρατιωτικών εξοπλιστικών αγορών (RAFALE, BELARA), που απαιτούνται για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας και όχι για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια ώρα που ο λαός μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει γονατίσει, η ακρίβεια αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα, φτωχοποιεί μαζικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας, η κυβέρνηση- που αρνείται να στηρίξει τις λαϊκές οικογένειες, να ενισχύσει την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις ισχυριζόμενη πως δεν αντέχει η οικονομία- βρίσκει «λεφτόδεντρα» για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Το συμφέρον του λαού μας, των εργαζομένων δεν έχει καμία σχέση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και εκείνα της ντόπιας αστικής τάξης, που προσδοκά να προσποριστεί μέρος από τη λεία του μοιράσματος, που επιχειρείται στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός απαιτούν την ειρήνη, τη φιλία με όλους τους λαούς, την απόκρουση του πολεμικού παροξυσμού που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστές.

Οι λαοί δεν θα διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Τα κανόνια τους θα λιανίσουν τα κορμιά των νεολαίων κάθε χώρας, των αθώων που θα βρεθούν  στο δολοφονικό στόχαστρό τους.

Η εργατική τάξη, η νεολαία, το αντιιμπεριαλιστικό- φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό άδικο πόλεμο. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση, καταγγέλλουμε την αντιδραστική φιλοπόλεμη, επικίνδυνη πολιτική της. Απαιτούμε τώρα να διακόψει κάθε μορφής συμμετοχής των ενόπλων δυνάμεων στις αμερικανοΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις, να κλείσει όλες τις ξένες βάσεις, να ακυρώσει τις στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ- Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

                  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ