Ανακοίνωση  για τοΤΥΠΕΤ

                                                         

Συνάδελφοι.

            Δυστυχώς οι εξελίξεις στο ΤΥΠΕΤ μας  δημιουργούν τεράστιες ανησυχίες σε σχέση με το μέλλον του.

           Για 2 σχεδόν χρόνια με τον Κορωνοϊό το ΤΥΠΕΤ ήταν κλειστό  οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας ακόμη και ογκολογικοί που έκαναν χημειοθεραπείες και είχαν ανάγκη από κάθε μορφής ιατρικές εξετάσεις ή γιατρούς αναγκάζονταν να πηγαίνουν ιδιωτικά και να πληρώνουν χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης.

           Οι συνάδελφοι στην επαρχία, στην πραγματικότητα δεν έχουν ΤΥΠΕΤ καθώς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε γιατρούς ιδιώτες να πληρώνουν  και να εισπράττουν έστω και αυτά τα ελάχιστα της αποζημίωσης του ταμείου (καθώς για πάνω από 20 χρόνια δεν έχουν αλλάξει οι αποζημιώσεις )με καθυστέρηση ακόμη και ένα-ενάμισυ μήνα (πχ. Βόλος). Και μάλιστα σε εποχές όπου το κόστος διαβίωσης σε συνδυασμό με τις μειώσεις των συντάξεων  έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συνταξιούχων σε οικονομική ασφυξία. Ακόμη φαρμακεία στην επαρχία κυρίως σε χωριά και νησιά δε δέχονται συνταγές του ΤΥΠΕΤ με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ή να εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα.

          Τα ραντεβού με τους γιατρούς και κυρίως  τις ακτινολογικές-διαγνωστικές εξετάσεις (υπέρηχους ,παρακεντήσεις, αξονικές  ,γαστρεντερολογικές- καρδιολογικές εξετάσεις ,τρίπλεξ κλπ )είναι στον….. θεό .

          Το οδοντιατρικό είναι παλιά ιστορία. Για να φτάσεις στην καρέκλα  του οδοντιάτρου θα έχεις χάσει τα δόντια σου. Ακόμη και αν πονάς αν έχει σπάσει  δόντι  αν πρέπει να γίνει απονεύρωση τα ραντεβού κάνουν και 6 μήνες και όποιος αντέξει. Η θέσπιση δε των επειγόντων ιατρείων στη Σοφοκλέους ουδόλως θεραπεύουν το πρόβλημα.

          Από την άλλη όμως το ταμείο απαιτεί έστω και αν, με δική του ευθύνη χάσεις το δόντι σου να πληρώσεις τα υλικά της προσθετικής εργασίας και μάλιστα προκαταβολικά, ακόμη κι αν πρόκειται για μια θήκη-γέφυρα η απλή τεχνητή οδοντοστοιχία. Πληροφορούμαστε δε ότι συζητάνε αν όχι αποφάσισαν ήδη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα οδοντιατρικά.

          Η πλήρης ταύτιση του ΤΥΠΕΤ με την πολιτική του ΕΟΠΥΥ στο φάρμακο  με την εφαρμογή α) εδώ και πολλά χρόνια της λίστας φαρμάκων ακόμη και για απαραίτητα όπως αλοιφές για δερματολογικές παθήσεις, ή κολλύρια για οφθαλμικές κλπ τα οποία  συστήνει ο γιατρός) και β) της καθιέρωσης τα τελευταία χρόνια των γενόσημων  που έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Καθώς αν ο γιατρός τους επιλέξει ότι για την πάθηση του χρειάζεται ένα πρωτότυπο φάρμακο χρεώνεται τη διαφορά .Αλλά δε φθάνει ούτε αυτό. Τελευταία ανακαλύψαμε ότι το ΤΥΠΕΤ ακολουθώντας πάντα την πολιτική του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθειά του να μειώσει κι άλλο τη φαρμακευτική δαπάνη ,σε φάρμακα  πρωτότυπα χωρίς γενόσημο, πχ OZEMPIK,(για τον διαβήτη)οι συνάδελφοι χρεώνονται τη διαφορά  ως να υπήρχε γενόσημο με τη δικαιολογία ότι το φάρμακο αυτό ανήκει σε ομάδα φαρμάκων και υπάρχει κατώτερη τιμή. Και αυτό σε συναδέλφους που κανονικά λόγω της πάθησής τους  έχουν μειωμένη συμμετοχή. ΝΤΡΟΠΗ στο ΤΥΠΕΤ και στον ΕΟΠΥΥ.

Συνάδελφοι .

       Όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε και πολλά άλλα είναι αποτελέσματα. Οι αιτίες είναι άλλες.

       Η κύρια αιτία βρίσκεται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, και του φαρμάκου  στη λογική του κόστους-οφέλους που υπηρετούν χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ). Έτσι, μειώνουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία ιδιωτικοποιούν όλο και περισσότερο τομείς και υπηρεσίες ακόμη και των δημόσιων νοσοκομείων (επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία λειτουργία αξονικού τομογράφου στο κρατικό Νίκαιας με ιδιώτες και πολλά άλλα),αφήνουν ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία των βιομηχανιών φαρμάκου, που με τις τεχνητές ελλείψεις,  βάζουν σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα αναγκαία φάρμακα, με σκοπό να εκβιάσουν για αύξηση της τιμής τους. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής υφίστανται και  οι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ καθώς αυξάνεται το κόστος λειτουργίας του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του και  φυσικά η φαρμακευτική δαπάνη.

       Υπάρχουν όμως και πολύ σοβαρές ευθύνες που αφορούν την διαχρονική και τωρινή πολιτική διαχείρισης του ΤΥΠΕΤ.

                   Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 με αποφάσεις των πλειοψηφιών διαχρονικά ίδιων (ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΔΑΣ):α)Ξεπούλησαν περιουσιακά  στοιχεία φιλέτα του ΤΥΠΕΤ (πχ θέρετρο Άγιου Στέφανου)….μπιρ παρά εξυπηρετώντας πράσινους δημάρχους. Χάρισαν έτοιμη και ακριβοπληρωμένη κατασκήνωση(ΛΟΥΤΣΑ) στον δήμαρχο Πρέβεζας  με την εξ αρχής απαράδεκτη συμφωνία, αλλά και την διαχείριση  της επαναδιαπραγμάτευσης κατά τη λήξη της. Πλήρης  οικονομική απαξίωση της Ραψάνης η οποία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και πολλά χρόνια. Β) επένδυαν τις εισφορές των ασφαλισμένων στο τζόγο του χρηματιστηρίου προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ΕΤΕ και τις πράσινες  και μπλε  κυβερνήσεις τους. Ακόμη και με την οικονομική κρίση προκειμένου να ¨βοηθήσουν!!! ¨  την  ΕΤΕ στη «δύσκολη» κατάσταση αποφάσισαν ξανά κατά πλειοψηφία και εντελώς αντικαταστατικά  τη συμμετοχή του ΤΥΠΕΤ  στην ανακεφαλαιοποίησή της. Την ίδια φυσικά στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έβλεπαν τις αποδοχές τους να μειώνονται, την τράπεζα να αποποιείται των υποχρεώσεών της(ΛΕΠΕΤΕ)και ταυτόχρονα να κυνηγάει απάνθρωπα όσους από τους συναδέλφους βρέθηκαν και βρίσκονται σε αδυναμία εξόφλησης των δανείων τους καθώς πάλι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις των δόσεων τους λόγω επιτοκίων. Ενώ όμως η ΕΤΕ στις πλάτες μας ανέκαμψε και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σκανδαλώδη  κερδοφορία, καμία στήριξη ή αποζημίωση στο ΤΥΠΕΤ για όσα ευγενώς  έχασε .

     Το αντίθετο. Με απαίτησή της το ταμείο προχώρησε:

     Σε εθελούσια διώχνοντας γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.   

     Σε άνοιγμα του ταμείου σε ιδιώτες  δίνοντας το δικαίωμα στην ΕΤΕ να εξυπηρετεί πελάτες  των ασφαλιστικών υπηρεσιών της  αλλά και στους γιατρούς να φέρνουν την πελατεία τους  με το «αζημίωτο» στο ΤΥΠΕΤ για εξετάσεις επεμβάσεις κλπ σε βάρος των ραντεβού των ασφαλισμένων, οι οποίοι πολλές φορές υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία  και να πληρώνουν την επίσκεψη. Μ΄ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια δηλαδή. Να έχουν την μηνιαία αμοιβή τους από το ΤΥΠΕΤ, από τα ιατρεία τους, και από την πελατεία  που φέρνουν στο ΤΥΠΕΤ.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν το ΤΥΠΕΤ σε οικονομική ασφυξία, ενώ εν πολλοίς υπονομεύει αν όχι ακυρώνει την νομική του  μορφή ως αυτοδιαχειριζόμενο οικονομικά αυτοτελή φορέα .

Συνάδελφοι.

     Δυστυχώς όπως και με το ΛΕΠΕΤΕ και στο ΤΥΠΕΤ οι ευθύνες των πλειοψηφουσών παρατάξεων  και κυρίως της ΠΑΣΚΕ, μια και είχε την απόλυτη πλειοψηφία σε ΣΥΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ, ήταν και είναι τεράστιες. Λειτουργούσαν πάντα σαν να είναι το ΤΥΠΕΤ  η επιχείρησή τους σε καθεστώς αδιαφάνειας .

     Ήρθε η ώρα που αν δε θέλουμε να χάσουμε και το τελευταίο στήριγμά μας να  αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά.

    Να παλέψουμε  με όλους τους συνταξιούχους και τον ΠΣΣΔΤ για αποκλειστικά δημόσια υγεία με προτεραιότητα στην ενίσχυση και λειτουργία των κέντρων υγείας και τη πρωτοβάθμια περίθαλψη ,άνοιγμα όλων των δημόσιων νοσοκομείων και εξοπλισμό τους με όλο το απαραίτητο προσωπικό  και κρατικό φορέα φαρμάκου δωρεάν για όλο το λαό.

    Διεκδίκηση από την ΕΤΕ  κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΥΠΕΤ και χρηματοδότησή του ώστε να παρέχει άμεσες και σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες και εξοπλισμό.