Ανακοίνωση για το ΛΕΠΕΤΕ

Συνάδελφοι,

Για  τέταρτο συνεχόμενο μήνα  η Εθνική Τράπεζα  συνεχίζει την  ανάλγητη και εκβιαστική  πολιτική  της μη καταβολής  των χρημάτων στον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να πληρωθεί η επικουρική μας παροχή. Στο μεταξύ  χιλιάδες  συνάδελφοί μας  έχουν περιέλθει  σε οικονομική ασφυξία, με τις απλήρωτες  υποχρεώσεις (δάνεια, φόροι, λογαριασμοί, έξοδα σπουδών των παιδιών τους κλπ) να αυξάνονται συνεχώς.

Με  περισσή απανθρωπιά  η «μητερούλα» Τράπεζά μας  έχει εξαπολύσει τις εισπρακτικές εταιρείες  να ενοχλούν με τηλέφωνα καθημερινά  τους συναδέλφους εκβιάζοντας για την πληρωμή των δόσεων των δανείων. Η πρόθεσή της  καθαρή. Μέσα από την απελπισία των συναδέλφων  να αποδεχτούν τον εκβιασμό της  για δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων μας με τον ένα η άλλο τρόπο (ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ ή τροποποίηση του κανονισμού του ΛΕΠΕΤΕ και της μετατροπής του  σε επαγγελματικό ταμείο).

Οι πλειοψηφίες  των συνδικαλιστικών ηγεσιών  εργαζόμενων και συνταξιούχων  έχοντας  διαχρονικά  ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση,  αφού για ένα διάστημα και με μεγάλη καθυστέρηση έκαναν κάποιες αποσπασματικές  κινητοποιήσεις (απεργίες, συγκεντρώσεις ) για τα μάτια του κόσμου και προκειμένου να δικαιολογήσουν  την επερχόμενη κολοτούμπα τους, προχωρούν σε διάλογο με την Τράπεζα, απεμπολώντας μάλιστα και όλες τις δήθεν κόκκινες γραμμές (καταβολή των χρωστούμενων ,διαχειριστικό έλεγχο κ.α.).

Επίσης διάφοροι  κύκλοι  συνδικαλιστικοί και διαδικτυακές ομάδες, σε συνεργασία με μεγαλοδικηγορικά γραφεία έχουν επιδοθεί  σε μια κούρσα εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού, προκειμένου να βρουν πελατεία  τους απελπισμένους  συνάδελφους σε αγωγές ενάντια στην Τράπεζα.

Συνάδελφοι,

Από την αρχή που εκδηλώθηκε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ με τις πρώτες ανακοινώσεις μας, ξεκαθαρίσαμε  ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε για την επίλυσή του  τις δυνάμεις αυτές (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να θωρακίσουν τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ, απέναντι στις επιδιώξεις της ΤΡΑΠΕΖΑΣ που ήταν εμφανείς από το 2005, αλλά αντίθετα με τη συμμετοχή τους στη διαχειριστική επιτροπή   έκαναν  πλάτες στην Τράπεζα επιτρέποντάς της να διαχειρίζεται το λογαριασμό σύμφωνα με τα συμφέροντά της (χρηματιστήριο, PSI, ανακεφαλαιοποίηση  κλπ). Από την αρχή τονίζαμε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ, ως λογαριασμός, έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΛΕΠΕΤΕ  μας παρείχε επικουρική σύνταξη. Επομένως οι ανατροπές που επιχειρεί η Τράπεζα, συνδέονται άμεσα με την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, που κατόπιν απαίτησης του Τραπεζικού κεφαλαίου και του ΣΕΒ προωθούνταν εδώ και μια 25ετία και στο πρόσωπο της σημερινής «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρήκαν  τον πιο αποφασιστικό εκτελεστή τους (Νόμος 4387/2016, πολυνομοσχέδιο, 3ο μνημόνιο κλπ).

Επόμενα ο αγώνας που εμείς κάνουμε έχει τα παρακάτω αιτήματα .

• Καμία μεταβολή στον κανονισμό  του λογαριασμού, καμία μείωση των συντάξεων.
  • Αναδρομική καταβολή όλων των οφειλόμενων
  • Ανακεφαλαιοποίηση του λογαριασμού από την Τράπεζα που είναι  και η μόνη υπεύθυνη για τα ελλείμματα .
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων του ομίλου ΕΤΕ ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρόνο πρόσληψης  στον ΛΕΠΕΤΕ και στο ΤΥΠΕΤ.
  • Κούρεμα  όλων των δανείων των συναδέλφων  μέχρι και 50%  με εισοδηματικά κριτήρια.

Συνάδελφοι,

Με αφορμή  την πετυχημένη  κατάληψη που ο σύλλογός μας με την συνδρομή και ουσιαστική συμμετοχή και συμπαράσταση  της ΟΣΙΚΑ και τοπικών  σωματείων συνταξιούχων του ΙΚΑ  πραγματοποίησε στο Κεντρικό κατάστημα  δημοσιοποιώντας  το θέμα,  κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πάντα «καλοπροαίρετοι» στη προσπάθειά τους να υποτιμήσουν  τη κίνησή μας αυτή και τον θετικό απόηχο που είχε, βρήκαν  άλλοι  ότι δεν είμαστε  αρκετά αγωνιστικοί, άλλοι ρίχνουν  λάσπη ότι δήθεν επιδίωξή μας  είναι  το ΕΤΕΑΕΠ, άλλοι ότι με χαρτοπόλεμους και σφυρίχτρες δεν υπάρχει αποτέλεσμα,  με χαρακτηρισμούς  μάλιστα ότι δήθεν  απομονωνόμαστε επειδή έχουμε καταγγείλει και αποχωρήσει από τον ΣΣΕΤΕ και επειδή δε συμμετέχουμε στους δικαστικούς…. αγώνες  τους. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να ανοίξουμε διάλογο με όλους αυτούς.

Ότι έχουμε να πούμε το λέμε με τις ανακοινώσεις μας και με τη δράση μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ,  αν και δε συμφωνούσαμε με το περιεχόμενό τους ,προβάλλοντας με τις ανακοινώσεις μας το δικό μας πλαίσιο δράσης και αιτημάτων  καλώντας τους συνάδελφους να συσπειρωθούν σε αυτό.

Οργανώσαμε και δικές μας κινητοποιήσεις :  3 παραστάσεις  διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας  προκειμένου να συναντηθούμε με τον υφυπουργό Εργασίας και να του καταθέσουμε υπόμνημα για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ με τις θέσεις μας . Με δική μας παρέμβαση το ΚΚΕ κατέθεσε επερώτηση  η οποία  συζητήθηκε τον Νοέμβρη 2017 (PORTAL,902) και την οποία στείλαμε και μοιράσαμε σε αρκετούς συνάδελφους. Οργανώσαμε στα γραφεία του συλλόγου  συσκέψεις τόσο των μελών μας από ΕΤΕ αλλά και όλων των μελών του συλλόγου προκειμένου να συζητήσουμε και οργανώσουμε τη δράση μας για το ΛΕΠΕΤΕ. Καταθέσαμε το ειδικό ψήφισμα για τον ΛΕΠΕΤΕ που εγκρίθηκε από όλα τα περιφερειακά μας Τμήματα και αποφάσισε η Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση του Συλλόγου μας στις 21/2/2018 στα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, ζητώντας την κοινοβουλευτική τους παρέμβασή προς την κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος.

Πριν την κατάληψη  στο Κεντρικό κάναμε συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας  με πανό, συνθήματα,  μοιράζοντας ενημερωτικές ανακοινώσεις στους περαστικούς. Επίσης κάναμε εξόρμηση μέσα στο Κεντρικό  για μοίρασμα ανακοινώσεων και συζήτηση με τους συνάδελφους .

Παράλληλα  σε απάντηση όσων μας κατηγορούν για έλλειψη ενότητας και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις,  εμείς πήραμε μέρος  σε όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι ΟΣΙΚΑ –ΣΕΑ, όπως, στο παναττικό συλλαλητήριο για την υγεία στις 23/11/2017, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον επανυπολογισμό των συντάξεων  μας στις 15/12/2017, στην απεργία και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14/12/2017, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το πολυνομοσχέδιο, καθώς και  στη συγκέντρωση στις 21/2/2018 ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Συμμετείχαμε  επίσης σε όλες τις παραστάσεις και καταλήψεις στο Υπουργείο Εργασίας και τις άλλες δράσεις σε Υπουργεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Όλοι αυτοί που μιλάνε για ενότητα που ήταν; Μήπως αυτά δεν είναι  θέματα που μας αφορούν Και αν όχι εμάς άμεσα δεν αφορούν τα παιδιά μας τον οικογενειακό η φιλικό μας περίγυρο; Που είναι λοιπόν η δικιά τους αλληλεγγύη και  ενότητα;

Συνάδελφοι,

Εμείς δεν παρασυρόμαστε από την αδιέξοδη τακτική των άλλων συμβιβασμένων δυνάμεων, δεν πέφτουμε στην παγίδα των δικαστηρίων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με το υπόλοιπο συνταξιουχικό κίνημα για το σύνολο των αιτημάτων μας και για τον ΛΕΠΕΤΕ. Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στον Σύλλογό μας, να δυναμώσετε τις γραμμές του αγώνα, να συμμετέχετε οργανωμένα σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κινήματος των συνταξιουχικών οργανώσεων, από τις οποίες απέχουν συστηματικά και μεθοδευμένα όλες αυτές οι ηγεσίες.

Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ