Ανακοίνωση για τις πρόσφατες εξελίξεις

Συνάδελφοι- σσες,

Οι πρόσφατες εξελίξεις και συζητήσεις στη βουλή έκαναν ακόμα πιο καθαρό τον αντιλαϊκό- αντεργατικό στόχο και χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που ταλαιπωρούν το λαό.
Όσον αφορά ειδικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας του λαού, οι κυβερνητικές θέσεις και επιλογές, όπως εκφράστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνεντεύξεις και ομιλίες στη βουλή, αποτυπώνουν απόλυτα το δόγμα «όσο λιγότερα για την υγεία τόσο καλύτερα». Έτσι και παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των υγειονομικών εργαζομένων στις δημόσιες δομές με τα γνωστά αιτήματα λύσης των προβλημάτων τους, η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται επιδεικτικά τη λήψη των άκρως αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και προστασίας των εργαζομένων σε χώρους και μέσα μαζικής προσέλευσης και συγχρωτισμού, όπως το εργατικό κίνημα διεκδικεί αγωνιστικά από την αρχή της πανδημίας.
Πιο απτή απόδειξη της εγκληματικής ανθυγιεινής πολιτικής της μας έδωσε με το «πρόγραμμα» του τελείως απρογραμμάτιστου εμβολιασμού του λαού, που εξαρτιέται όχι από την ανάγκη γρήγορης απαλλαγής από την πανδημία, αλλά από τις ορέξεις των πολυεθνικών του φαρμάκου, των επιλογών της ΕΕ και τα αρνητικά αποτελέσματα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις χώρες μέλη της, όσον αφορά στους ρυθμούς εξασφάλισης των ποσοτήτων των εμβολίων. Ενδεικτικό της αδιαφορίας για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι το γεγονός του φορτώματος της ευθύνης για τον εμβολιασμό των υπερηλίκων στους ίδιους (μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις, παρακολούθηση της μετεμβολιαστικής κατάστασης κλπ).
Επίσης, ενώ μαθητές, γονείς και δάσκαλοι- καθηγητές ζητούν την προστασία των μαθητών στα σχολεία, η κυβέρνηση τα άνοιξε με τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες του περασμένου χειμώνα. Για τα πανεπιστήμια, αντί να πάρει μέτρα εξασφάλισης κατάλληλων συνθηκών για το άνοιγμά τους, όπως ζητάνε φοιτητές, γονείς και διδακτικό προσωπικό, έσπευσε, σαν τον κλέφτη, να μεθοδεύσει- με κλειστές τις σχολές- την ενίσχυση της ταξικής ανισότητας στο δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και να επιβάλει την εγκατάσταση του νέου τύπου αστυνόμευσης και χαφιεδισμού του φοιτητικού κινήματος μέσα στα πανεπιστήμια.
Τέλος, σαν μια ακόμα απόδειξη του προσανατολισμού της πολιτικής της, ψήφισε (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) την πρώτη φάση της νέας «αγοράς του αιώνα» για την προμήθεια των γαλλικών Rafale, αξίας 2,5 δισεκ, ευρώ, την ίδια στιγμή, που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ.
Συνάδελφοι
Οι εκτιμήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ επιβεβαιώνονται, οι επιλογές της αποδείχνουν πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό από την εφαρμογή των αστικών πολιτικών, ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις του νεοφιλελευθερισμού, του νεοκεϋνσιανισμού, του σοσιαλδημοκρατισμού που εμφανίζουν στις όψεις τους.
Είναι πολύ- πολύ πρόσφατες οι πανομοιότυπες επιλογές εκείνων των κομμάτων που διαδοχικά μας κυβέρνησαν στην περασμένη δεκαετία, ενώ σήμερα υποκριτικά τις καταγγέλλουν.
Θα συνεχίσουμε, μέσα στις δύσκολες αυτές καταστάσεις, να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας με κάθε πρόσφορο τρόπο την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Απαιτούμε την οργάνωση του εμβολιασμού των συναδέλφων μας συνταξιούχων με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης, για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που κάθε άνθρωπος της 3ης ηλικίας μπορεί να έχει, για τον έλεγχο της κατάστασής μας μετά τους εμβολιασμούς με ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ (ΚΥ, κινητές μονάδες, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό κ.α.).
Συνάδελφοι
Η πανδημία κάποια στιγμή θα νικηθεί, θα περάσει. Ο ορατός εχθρός της ζωής μας, ο καπιταλισμός, δεν πρόκειται να χαθεί, να σταματήσει να μας πολεμάει με τη βαρβαρότητά του. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, αποφασισμένοι και πιο δυνατοί μετά την πανδημία θα συνεχίσουμε, θα κλιμακώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση και κατάκτηση των δικαιωμάτων μας για τη ζωή, που εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας χτίσαμε, χτίζουμε και μας αξίζει.