ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Σ. ΕΤΕ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Συνάδελφοι
Για άλλη μια φορά καλείστε να τοποθετηθείτε με την ψήφο σας σε ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ πεπραγμένα, που να έχουν σχέση με την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων μας σύμφωνα με το σκοπό ίδρυσης του ΣΣΕΤΕ όπως αυτός ορίζεται από το καταστατικό. «Πεπραγμένα» υπάρχουν όπως:
> Ανυπαρξία λειτουργίας ΔΣ για πάνω από ένα χρόνο.
> Ανυπαρξία συνεργασίας του ΔΣ για πάνω από 3 χρόνια, συνεχείς λεκτικοί και έντυποι διαπληκτισμοί μέχρι και χειροδικίες, δικαστικές προσφυγές συναδέλφων κατά άλλων (φύγε εσύ να κάτσω εγώ ) που οδήγησαν σε τρεις διορισμούς διοικητικών συμβουλίων.
> Αλληλοκατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, πειθαρχικά, ποινές που όμως ανέδειξαν τον αναχρονιστικό (σκόπιμα;) τρόπο λειτουργίας του λογιστηρίου που υποχρέωσαν στη πρόσληψη ορκωτών λογιστών-ελεγκτών.
> Και βέβαια τεράστια έξοδα για περιοδείες, συνεστιάσεις δήθεν για ενημέρωση των συναδέλφων της επαρχίας, ενώ υπάρχουν τα νομαρχιακά παραρτήματα στα οποία συμμετέχουν και εκλεγμένοι στο ΔΣ και που στη πραγματικότητα σκοπός τους είναι η ανάπτυξη και συντήρηση πελατειακών σχέσεων, ενώ από την άλλη αλληλοκατηγορούνται για υπέρογκα ποσά σε οδοιπορικά, διαμονές κλπ. Η απόλυτη κοροϊδία δηλαδή.
Αποτέλεσμα (στόχος;) όλης αυτής της κοροϊδίας από μέρους του Δ.Σ. ήταν η ουσιαστική αποστράτευση και αποχή των συναδέλφων από τις συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγωνιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων (Ομοσπονδίες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και σύλλογοι) μέσα από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), ενάντια στην αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική και τα μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με τα 1ο έως και 4ο μνημόνια.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αποσύνθεσης και διάλυσης η “ ΤΡΑΠΕΖΑ μας “ βρίσκει την ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά της ενάντια στα εναπομείναντα κεκτημένα. Υπενθυμίζουμε: – Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΡΕΠΠΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ το Ταμείο Κύριας Σύνταξης με τις ευλογίες της ΤΡΑΠΕΖΑΣ και των πλειοψηφιών των Δ.Σ. των ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ οδηγήθηκε το 2008 στο ΙΚΑ, πλέον ΕΦΚΑ. Με τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις στα 8 αυτά χρόνια και την επερχόμενη περικοπή της προσωπικής διαφοράς (Ν. 4387/16), η κύρια σύνταξή μας θα οδηγηθεί στα 500 – 600 ευρώ.
– Ταυτόχρονα η ΕΤΕ και με τις ψήφους των μεγάλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΣΥΝ) μείωσε το εφάπαξ κατά 40% και αναδρομικά!!!! Κι ενώ το εργατικό και λαϊκό κίνημα ζητούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες (κούρεμα δανείων κατά 50%, άτοκες δόσεις, αναστολή της πληρωμής σε άνεργους και συνταξιούχους κ.α.), οι του ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ πανηγύρισαν που η ΕΤΕ επέστρεψε στους συνεπείς συναδέλφους – δανειολήπτες και μόνο (!!!) το 12% των ετήσιων τόκων. Όλοι οι άλλοι συνάδελφοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν, η «Τράπεζά μας» τους θεωρεί… μπαταχτσήδες και τους τιμωρεί!! Ταυτόχρονα δυσκολεύει τη λήψη του προσωπικού δανείου (1,5%) από τους συνταξιούχους μεταφέροντας την έγκρισή του σε υπηρεσία της θεωρώντας μας ως πελάτες-επιχειρηματίες και βάζοντας εισοδηματικούς περιορισμούς. Ενώ την ίδια στιγμή κουρεύει τα θαλασσοδάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών κατά 80%, χαρίζοντάς τους δισεκατομμύρια!!
– Πρόσφατα επίσης η “ΤΡΑΠΕΖΑ μας” άσκησε έφεση ενάντια σε πρωτόδικη απόφαση για τον ΛΕΠΕΤΕ και η οποία εκδικάζεται στις 26-9-2017, με προφανή σκοπό την απαλλαγή της από την υποχρέωση της καταβολής της επικουρικής παροχής και την αύξηση της κερδοφορίας της. Όμως το ΔΣ δεν ενημέρωσε κανέναν για τις εξελίξεις αυτές. Μήπως γιατί, όπως κάνανε και με το ΤΑΠΕΤΕ, στην ουσία έχουν αποδεχτεί την προοπτική μείωσης της επικουρικής, όπως οι ίδιοι συζητάνε στους διαδρόμους των 2 συλλόγων (ΣΥΕΤΕ, ΣΣΕΤΕ); Μήπως έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα στην κατεύθυνση της «αξιοπρεπούς» μείωσης της επικουρικής; Είναι άραγε αφελείς ή στην πραγματικότητα συνεργοί στο έγκλημα.
Συνάδελφοι
Το μεγάλο κεφάλαιο «ορθολογικοποιεί» τις δαπάνες του με σκοπό τη διατήρηση των κερδών του. Και αυτή περνάει μέσα από την ραγδαία μείωση του εργατικού κόστους, την ένταση της εκμετάλλευσης, της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του με τις περικοπές των κονδυλίων για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Αυτό αποδεικνύεται από τις εξελίξεις και στα επικουρικά των άλλων Τραπεζών (ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ALPHA, ΤΑΠΙΛΤΑΤ), με την επιλογή της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων και την μετατροπή των ταμείων σε επαγγελματικά. Για την ΕΤΕ άραγε ποια θα είναι η συνέχεια; Μήπως το ΤΥΠΕΤ; Όλοι μας ξέρουμε τα προβλήματα που έχει από την πολιτική της ΤΡΑΠΕΖΑΣ (μείωση εισφορών, εθελούσιες) και την κυβερνητική πολιτική στην ΥΓΕΙΑ (δραστικές περικοπές δαπανών και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαξίωση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων, ιδιωτικοποίηση, λίστα φαρμάκων κλπ).
Συνάδελφοι
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από σας είστε απογοητευμένοι από τις εξελίξεις. Φιλότιμα προσπάθησαν χρόνια ολόκληρα να σας οδηγήσουν εκεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που διοικούσαν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Η μοιρολατρία όμως και η απογοήτευση, η παραίτηση από κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των κατακτήσεών μας, της ζωής μας εντέλει, βολεύει μόνο το σύστημα και όσους αυτό εξυπηρετεί (ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΕΕ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ γενικότερα). Οι συνταξιούχοι δεν είχαμε και δεν θα έχουμε και στο μέλλον άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα, που δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο παρά την συνολική ανατροπή της πολιτικής αυτής. Αγώνας που θα είναι σε πλήρη συμπόρευση με αυτόν των εργαζομένων, του ταξικού εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος. Το αποδεικνύουν οι αγώνες που σ’ αυτές τις συνθήκες έκαναν χτες οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στο εμπόριο, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, σε δεκάδες κλάδους και επιχειρήσεις ενάντια στις απολύσεις, την απληρωσιά, για ΣΣΕ.
Συνάδελφοι,
Οι δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου (ΕΝΙΑΙΑ) από την αρχή της θητείας αυτού του ΔΣ στον ΣΣΕΤΕ, διαχώρισ την θέση της. Μένοντας συνειδητά έξω από αυτό το νοσηρό κλίμα της σήψης και απόλυτης διαφθοράς, προσπάθησε με τις ανακοινώσεις του μέσα από το περιοδικό και το SITE του συλλόγου, να σταθεί στα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα (αντιασφαλιστική πολιτική κυβερνήσεων, ΤΑΠΕΤΕ, ΛΕΠΕΤΕ, ΔΑΝΕΙΑ κλπ) με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά και καλώντας πάντοτε τον ΣΣΕΤΕ σε συστράτευση και συμπόρευση με τις συνταξιουχικές δυνάμεις που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν και βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τα δικά μας ιδιαίτερα προβλήματα.
Σκοπός μας η έξοδος από την αδράνεια που μας έχουν οδηγήσει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και η αγωνιστική αντίσταση και διεκδίκηση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με δυο λόγια τη διεκδίκηση της ίδιας της ζωής μας. Μετά από όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε για την πλειοψηφία του ΣΣΕΤΕ, αποφασίσαμε και σας ενημερώσαμε με ανακοίνωση στο «Μεταξύ μας» για την οριστική αποχώρησή μας από τον ΣΣΕΤΕ.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη άρνηση του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ να επιτρέψει την ανάρτηση της ανακοίνωσης αποχώρησής μας στο SITE του Συλλόγου.
ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΣΕΤΕ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΠΣΣΔΤ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΙΚΑ. Σας ΚΑΛΟΥΜΕ να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς που σας εξαπατούν, σας κοροϊδεύουν και να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της ΒΑΡΒΑΡΗΣ πολιτικής.