ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΛΕΠΕΤΕ

Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 8/1/2018  στα γραφεία του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε ανοικτή σύσκεψη  μελών του ΛΕΠΕΤΕ με θέμα την εκτίμηση των εξελίξεων, την επικαιροποίηση  της στάσης μας για το ζήτημα αυτό  και τις μελλοντικές ενέργειές μας.

Κατά τη συζήτηση  υπήρξε συμφωνία  στην εκτίμησή μας ότι οι εμπλεκόμενοι στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ σύλλογοι (ΣΣΕΤΕ, ΣΥΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ, ΤΥΠΕΤ) πέρα από τις επιμέρους μεταξύ τους δήθεν διαφορές και κόντρες, είναι έτοιμοι  για την διαπραγμάτευση με την ΕΤΕ και την κυβέρνηση για την αποδοχή της μείωσης της επικουρικής μας.

Αυτή είναι η εξέλιξη  της σκόπιμης επιλογής τους  αντί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξορμήσεις, αποφάσεις  γενικών συνελεύσεων    καταστημάτων, αποκλεισμούς κεντρικών καταστημάτων και υπηρεσιών της ΕΤΕ, στάσεις εργασίας και απεργίες  με  συγκεντρώσεις  πανελλαδικά κλπ, να εμπλέκονται  στην κούρσα ανταγωνισμών των διαφόρων μεγαλοδικηγορικών  γραφείων, που αποκτήσαν το image τους στα παράθυρα των  καναλιών  και στους διαδρόμους των γραφείων των συλλόγων. Είναι γνωστό όμως πως κάποια από αυτά ενώ υπηρετούν νομικά ακόμη και Τράπεζες, ταυτόχρονα  πουλάνε  ψεύτικες ελπίδες στους συναδέλφους, που στη δικαιολογημένη  αγανάκτηση και  απόγνωσή τους   αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

Η πείρα όμως από δικαστικές αποφάσεις για εργασιακά θέματα, πιστοποιεί πως η δικαιοσύνη  ούτε τυφλή ούτε ανεξάρτητη είναι, αντίθετα λειτουργεί στο αστικό σύστημα με τους αστικούς νόμους και είναι βαθιά ταξική. Το 99% των υποθέσεων που αφορούν εργασιακά θέματα ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες  τελεσιδικούν υπέρ των δεύτερων. Υπάρχει και η εμπειρία από τις προσφυγές των συνταξιούχων της ALPHA και του ΤΑΠΙΛΤΑΤ που βρίσκονται ακόμη στην πρωτόδικη φάση,  στη δε ALPHA  η πρωτόδικη απόφαση  είναι υπέρ του εργοδότη.

Μονόδρομος  για μας  είναι :

1. Καμία διαπραγμάτευση γιατί αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών, ανατροπή του κανονισμού του ΛΕΠΕΤΕ και μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο. Η αποδοχή των απαιτήσεων της ΕΤΕ απλά θα δρομολογήσει την επόμενη φάση μειώσεων μέχρι την μετατροπή της επικουρικής σε επίδομα η και κατάργησή της.
  2. Η οργάνωση και συνέχιση των κινητοποιήσεων η ένταση  των προσπαθειών για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση εργαζόμενων και συνταξιούχων με καθημερινές εξορμήσεις  μέσα και έξω από κεντρικά καταστήματα της ΕΤΕ, του ΤΥΠΕΤ κλπ.
  3. . Συντονισμός με τους συνταξιούχους άλλων Τραπεζών (ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ALPHA, TAΠΙΛΤΑΤ, ΑΤΕ για κοινό μέτωπο στα συνταξιοδοτικά μας, με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) συνταξιούχων.

Συνάδελφοι

Η επίθεση στα ασφαλιστικά μας  δικαιώματα δε θα σταματήσει. Έρχονται  νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις  με την κατάργηση του επιδόματος συζύγου  και τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/19. Μέχρι το 2022 θα συνεχιστούν οι περικοπές και οι κόφτες μέχρι οι συντάξεις  στη καλύτερη περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα 1000 Ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στο εισόδημά μας.

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Οι κινητοποιήσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ ανεξάρτητα από κατάληξη αποτελούν παρακαταθήκη και οι αγώνες θα πρέπει να συνεχιστούν  μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποκατάσταση των συντάξεων μας στα προ του 2009 επίπεδα.