Ανακοίνωση ΔΣ για ιδιωτικοποίηση ΕΦΚΑ

Αθήνα 17 Φλεβάρη 2022

                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση με το ν/σ που κατέθεσε και ψηφίζει στη βουλή για την «αναδιοργάνωση» του ΕΦΚΑ, προχωρά ακόμα ένα βήμα παραπέρα τη διαδικασία σταδιακής ιδιωτικοποίησης του ταμείου, της κατάργησης όποιου ίχνους κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μετά την εκχώρηση της επικουρικής σύνταξης στους ιδιώτες (ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, funds) έρχεται η σειρά της κύριας σύνταξης. Το ν/σ της κυβέρνησης αποτελεί τον προάγγελο αυτής της επιχείρησης. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ με εσωτερικά κριτήρια αγοράς (ιδιώτες μάνατζερ, έλεγχος χωρίς… έλεγχο της προσφοράς των εργαζομένων, μισθοί αγοράς και όχι δημοσίου συν τις προηγούμενες ρυθμίσεις για την εκχώρηση του έργου της έκδοσης συντάξεων σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, όπως και των μηχανογραφικών συστημάτων) προδιαγράφει τη συνέχεια. Που θα είναι η μετατροπή του ανταποδοτικού σκέλους της κύριας σύνταξης σε κεφαλαιοποιητικό, ταυτόχρονα με τη μείωση της «εθνικής» σύνταξης στο επίπεδο του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος των 220 ευρώ. Προβλέψεις που διαμόρφωσε ο νόμος Κατρούγκαλου  της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα ο νέος νόμος δημιουργεί μια εταιρία «αξιοποίησης» – δηλαδή ξεπουλήματος – των περιουσιακών στοιχείων του ΕΦΚΑ, που πλησιάζουν το 1,5 δισεκ. ευρώ. Άλλη μια πράξη υφαρπαγής των, αυτής της μορφής, αποθεματικών του ταμείου.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή. Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ τις αντιασφαλιστικές αυτές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε κοινωνική ασφάλιση με δημόσια, κοινωνικά χαρακτηριστικά, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους.

                    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ