Ανακοίνωση 7/5/2019 για το ΛΕΠΕΤΕ

Συνάδελφοι,

Έχουν περάσει 18 μήνες από την ημέρα που η ΕΤΕ αποφάσισε την περικοπή της επικουρικής παροχής προς τους συνταξιούχους – δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, ακυρώνοντας ετσιθελικά τον κανονισμό του, που την υποχρεώνει στην χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του. Ενέργεια που καλύπτεται και στηρίζεται στους μνημονιακούς νόμους και συμφωνίες όλων των κυβερνήσεων με τους δανειστές και ειδικά με τους μηχανισμούς της ΕΕ, που επιδιώκουν την απαλλαγή των τραπεζών από «βάρη» προς εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αρνείται να παρέμβει υπέρ των συνταξιούχων, διαχέει προεκλογικές πληροφορίες για «σκέψεις» του Φλαμπουράρη, της Αχτσιόγλου, του Πετρόπουλου, που κινούνται όλες στη λογική, που θέλει να επιβάλλει η Τράπεζα και η γενικότερη πολιτική για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τη δραστική μείωση των παροχών όποιας μορφής προς τους συνταξιούχους.
Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ αντί να επιμείνουν στην αγωνιστική δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις μεθοδεύσεις της ΕΤΕ, προσανατολίστηκαν στις δικαστικές διαδικασίες, που δεν έφεραν και δεν θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για εμάς. Επίσης προχώρησαν σε έναν άτυπο και μη ομολογούμενο διάλογο με την κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων των υπουργών της για ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ και παροχή επικουρικής σύνταξης στο ύψος που αυτό αποδίδει γενικά, δηλαδή στα 100 – 200 ευρώ. Αρνήθηκαν την αγωνιστική συμπόρευση με το αγωνιστικό συνταξιοδοτικό κίνημα, εντάσσοντας και το πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ στους γενικότερους στόχους πάλης του. Αγώνες που είχαν νικηφόρα αποτελέσματα, όπως την επιστροφή των παράνομων παρακρατήσεων για τον ΕΟΠΥΥ, την επαναφορά του υπολογισμού και απόδοσης των συντάξεων χηρείας  πριν το ν. 4387/16, την ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας.
Ο σύλλογός μας στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, προβάλλοντας το αίτημα με βασικό κορμό την ακύρωση της απόφασης της τράπεζας, την απόδοση των αναδρομικών, την υποχρέωσή της για τήρηση του κανονισμού του ΛΕΠΕΤΕ. Έθεσε το θέμα στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, οργάνωσε παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΤΕ με συγκεντρώσεις και συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας, στις οποίες είχε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας, Απευθύνθηκε στα κόμματα και (μόνο) το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε και κατέθεσε ερωτήσεις και επερωτήσεις προς την κυβέρνηση στη Βουλή, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Συνάδελφοι
Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αντίληψη των μειωμένων απαιτήσεων, του «ας μας δώσει έστω κάτι λίγο», τη λογική «του μικρότερου κακού», που μας έφερε στο μεγάλο κακό, όπου βρισκόμαστε σήμερα σαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, σαν λαός. Το μικρότερο – μεγάλο κακό στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στα εργασιακά και εργατικά δικαιώματα, στη φορολογία, στο μοίρασμα της… απασχόλησης σε δυο και τρεις εργαζόμενους με μισθούς πείνας.
Να απορρίψουμε αυτές τις λογικές. Να συστρατευτούμε με το αγωνιζόμενο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα. Απαιτούμε την παροχή των συντάξεων και άλλων παροχών (επικουρικές κλπ) όπως ίσχυαν πριν το 2009. Δεν αποδεχόμαστε την κλοπή τους, τη ληστεία των ταμείων μας.
Μπροστά στις εκλογές που έρχονται να αποδώσουμε μέσω της ψήφου μας «τα των Καισάρων στους Καίσαρες», που συντρίβουν εδώ και δέκα χρόνια τις ζωές μας. Να τιμωρήσουμε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, που εκ μέρους και του τραπεζικού κεφαλαίου ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις προσταγές του. Στις εκλογές για τοπικές διοικήσεις και στις ευρωεκλογές. Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που είναι γενικότερη λαϊκή άποψη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, όπου ποσοστό 70% του λαού είναι αντίθετο ή δυσαρεστημένο με την ΕΕ. Να ενισχύσουμε εκείνες τις δυνάμεις, που βρέθηκαν στο πλευρό μας, παρενέβησαν όπου χρειάστηκε για να μας βοηθήσουν.
Σας καλούμε να δυναμώσετε τον ΠΣΣΔΤ και την αγωνιστική δράση του. Να τον μαζικοποιήσετε. Να ενισχύσουμε το εργατικό κίνημα, τα παιδιά μας στους αγώνες που δίνουν για να περισώσουν όσα μπορούν από την κληρονομιά που τους αφήσαμε.